art-background-blur-255441

Flytta och skona miljön samtidigt - 6 enkla tips

1. Förbered flytten i god tid
Börja med att planera och förbereda dig för flytten i god tid. På så sätt skonar du både dina nerver och miljön. Om du inte börjar planera i god tid kan du lätt hamna i situationer där du slänger saker som annars kunde ha sålts, donerats eller återanvänts. En kommande flytt är också ett bra tillfälle att gå igenom vilka saker du faktiskt behöver i ditt nya hem och vilka som kan ges bort eller packas ner för framtida bruk.

2. Gå igenom dina saker rum för rum
De ägodelar som fortfarande är användbara, men oanvändbara för dig, kan doneras eller återanvändas. Det är förvånansvärt lätt att bli av med dem, till exempel genom donationsgrupper på Facebook. Möbler som kräver renovering kan också ges bort eller bytas på samma Facebook-sidor, eftersom det troligtvis finns personer som är intresserade av kvalitetsmöbler som de själva kan renovera. Möbler som har gått sönder ska till återvinningscentralen, och det är strikt förbjudet att lämna möbler på de lokala avfallssorteringsplatserna. Mindre föremål kan lämnas på den lokala avfallssorteringsplatsen, men kom ihåg att glas, metall och kartong ska sorteras var för sig. De saker som är användbara och i gott skick, men oanvändbara för dig, kan du till exempel sälja online. Om du vill bli av med dem snabbt, tänk på det när du prissätter dina saker.

3. Minimera din plastförbrukning och använd istället de material du redan har
Kläder och andra textilier som du inte längre använder ska du inte slänga. Spara dem och använd dem för att packa dina saker under flytten. Handdukar och diskhanddukar kan användas för att packa porslin innan det läggs i flyttlådorna, och glas kan med fördel packas in i strumpor. Bestick och köksredskap kan packas in i handdukar, och du kan använda påslakan och lakan till dina möbler. Tidningar kan användas för att packa in ömtåliga föremål. Släng därför inte gamla tidningar, utan spara dem – du kommer troligtvis att behöva dem. Om du inte får tidningar med posten kan du med fördel titta på den lokala återvinningscentralen. Dina tallrikar kan du packa in i hushållspapper utan att riva sönder pappret, på så sätt kan du rulla tillbaka pappret och använda hushållspappret när du har packat upp i ditt nya hem. Använd också gärna dina resväskor och andra väskor utöver flyttlådorna. Kom ihåg att du kan köpa flyttlådor hos Pelican.

4. Tänk efter innan du slänger bort något
När man slänger något för att kort därefter köpa en liknande sak, är man inte särskilt miljömedveten. Du kanske inte behöver föremålet just nu, men detta kan ändras. Istället för att slänga bort det är det därför en bra idé att förvara användbara saker för framtida bruk. De viktigaste föremålen är ofta lätta att hitta plats för, om du bara tänker smart när du packar.

5. Kom ihåg att sortera avfallet när du köper nytt
När du köper vitvaror kommer de ofta i en massa förpackningar som efteråt bara är skräp. Kom ihåg att sortera plast, frigolit och kartong. Plast och frigolit ska i 'blandat avfall', medan kartong ska sorteras för sig själv i kartongcontainern.

6. Donera dina flyttlådor efter flytten!
När flytten är väl överstånden kan du med fördel erbjuda de använda flyttlådorna till dina vänner och bekanta istället för att bara slänga dem. Det är också en möjlighet att donera dem i särskilda Facebook-grupper.