12 bra tips när du packar flyttkartonger – om du vill spara på tålamodet…

12 bra tips när du packar flyttkartonger – om du vill spara på tålamodet…

Att packa är den viktigaste delen i en lyckad flytt. Konstiga påsar och okända väskor är början på en misslyckad flytt.
Maria Laitinen arbetar som en professionell organisatör hos Tavararemontti. Hon har varit med och upplevt flera hundra olika flyttar de senaste 7 åren.

Här är Marias 12 bästa tips på hur du packar dina saker:
1) Det viktigaste av allt: packa inte ner skräp. Du ska aldrig packa ner saker som du inte är säker på att du vill ha för att bestämma det när du väl flyttar in i ditt nya ställe. Bestäm dig när du packar vilka saker som ska slängas, skänkas eller återvinnas.

2) Om du flyttar in i en mindre lägenhet bör du gå igenom dina skåp och hyllor innan du börjar packa så du vet vad du definitivt vill ha med dig. Resten kan du bestämma senare.

3) Kategorisera och ha en kategori per flyttlåda. Om du har vikt in dina tallrikar i dina handdukar bör du skriva både handdukar och tallrikar på flyttkartongerna.

4) Använd en markeringspenna när du skriver på flyttlådorna. Det ska skrivas tydligt och stort.

5) Markera vilken flyttlåda som ska till vilket rum i det nya huset, det är enklare att packa upp då.

6) Om du ska ha med några flyttkartonger till ditt förråd bör dessa ställas och markeras separat. Skriv också på lådorna vilka som ska stå längst in/längst ut i ditt förråd. Packa inte med skräp till ditt förråd heller.

7) Skriv inte ”diverse” på en flyttkartong. Om en flyttkartong ska till källaren eller förrådet bör detta vara tydligt markerat.

8) Använd flyttkartonger av kvalitet. Flyttfirmor anser inte att banankartonger är tillräckligt hållbara. För förvaring bör du använda hårda kartonger och för sakerna som ska till det nya hemmet kan du hyra/låna öppna flyttkartonger.

9) Packa inte för tunga eller för stora flyttkartonger. Böcker bör delas upp i flera mindre boxar. För större flyttkartonger bör de bara fyllas till hälften med böcker och sen hälften med något lättare så som dekorationer och inredning. Du vill inte vara orsaken till att någon får ryggskott.

10) Öppna flyttkartonger bör vara jämnt packade så att de enkelt kan staplas på varandra. Metallhandtagen bör gå att stänga.

11) Sätt av tillräckligt med tid för att packa.

12) Packa inte upp någonting i ditt nya hem till en ”tillfällig” plats. Saker bör sättas där de ska vara direkt.