Ditt garage behöver inte vara en skrotaffär – få ett praktiskt förvaringsrum med dessa tips från Pelican

Boka minst en hel dag eller helst en helg för detta projekt så du får allt gjort på en gång. Det kan vara frustrerande att leta efter sina saker bland lådor, fallande högar och dammiga föremål. I ett rent garage eller förråd är det lättare att hitta det man behöver utan att bli irriterad eller stressad.

Undvik dessa misstag:
- Börja snarast möjligt utan någon plan. Att bara gå igenom saker och ting leder inte alltid till det bästa resultatet. Tänk efter hur förrådet kan vara mer praktiskt innan du börjar.
- Ställa tillbaka sakerna i slumpmässiga högar och omärkta lådor. Om du ställer dina saker på hyllor eller hänger dem på krokar blir det lättare att hitta i garaget. Om du märker lådorna med innehållet går det ännu snabbare att hitta rätt.
- Ta hand om saker som ska säljas, återvinnas eller kastas. Förvaringsrummet blir mindre användbart om du låter onödiga saker vara kvar i flera år.
- Göra sig av med saker som fortfarande användbara. Tänk efter innan du gör dig av med något. Det kanske visar sig att du behöver det i framtiden trots att du inte har använt det på ett tag.
- Lämna trasiga saker eller saker som behöver reparation i förrådet som du tänker att du ska ta hand om senare. Tänk redan nu om du kommer att ha både tid och vilja att reparera ett trasigt föremål eller inte.
- Var för optimistisk. Om du låter garaget eller förrådet vara fullpackat utan att göra dig av med någonting så uppnår du ett plus minus noll resultat. Förvaringsrummet förblir opraktiskt och trångt vilket gör att du inte kommer kunna njuta av resultat från storstädningen.

Tipsen som får dig att lyckas:
- Granska förrådet kritiskt redan i god tid innan du startar projektet. Har väggutrymmet utnyttjats på ett effektivt sätt? Tänk efter om det krävs mer hyllor, krokar, förvaringslådor, märkningspennor, verktygslådor, sortimentskåp eller flyttkartonger i förrådet.
- Tänk efter om de saker du vill behålla är ordentligt packade eller finns det en anledning att köpa bubbelplast eller andra skyddsmaterial?
- Var uppmärksam på hyllornas material och fastsättningsmetod. Hyllorna ska hålla även för tyngre föremål.
- Granska försiktigt om det finns spår av skadedjur. Hos Pelican förvarar du dina saker tryggt. Du behöver inte oroa dig om skadedjur, varierande väder eller smuts och damm som kommer utifrån.
- Se om belysningen i förvaringsrummet är tillräcklig. Om det behövs mer belysning som du kan själv ordna, köp lamporna i god tid redan innan du startar projektet.
- Ta reda på var återvinningsstationer, stationen för hantering av farligt avfall och soptipp ligger samt deras öppningstider. Planera hur du får sakerna transporterade. Har du en bil eller behöver du låna en släpvagn? Du kan också skriva ett inlägg om saker du vill bli av med på Facebook-grupper där det är möjligt att sälja eller ge bort saker. Det som du anser vara skräp kan vara användbart för någon annan.
- Bär ut sakerna från förrådet och sortera dem efter användningsområde. Fundera på vilka föremål som du vill behålla, sälja eller skänka och vilka som ska till återvinningen, stationen för farligt avfall, soptippen eller som ska förvaras på annat ställe.
- De saker du ska behålla kan också sorteras i olika högar efter deras funktion. Exempelvis verktyg och idrottsutrustning bör läggas i separata högar.
- När förvaringsrummet är tomt är det dags att dammsuga och sopa golvet. Beroende på golvmaterialet kan du också våttorka golvet med en fuktig mopp. Om det finns ett fönster i rummet bör du också tvätta och putsa det rent. Förvaringsrummet blir ljusare när dagsljuset kommer in genom fönsterrutan.
- När sakerna står utanför förvaringsrummet bör du fundera på vilka föremål som används mest. Dessa saker är smartast att ställa så nära dörren som möjligt. Sätt in förvaringsställningarna som behövs och ställ saker och ting på deras plats.
- Utnyttja väggutrymmet på ett effektivt sätt. Frigör viktigt golvutrymme genom att installera stångar och krokar på väggarna där du senare kan hänga upp de verktyg du har mest användning för. Du kan dessutom installera magnetlister på väggarna och därmed praktiskt hänga upp flera verktyg på en gång.
- Sakerna du använder mer sällan kan placeras till exempel på garagets bakre vägg eller i den övre delen av rummet. Den övre delen av garaget fungerar utmärkt som förvaringsutrymme för långa och låga föremål såsom skidor eller stegen. Se till att det alltid finns en stege eller en pall i garaget så att du kan få tag i sakerna som förvaras högre upp.
- När du lägger tillbaka sakerna på deras plats är det bäst att utvärdera hur användbart varje föremål är en gång till, trots att det kan ta lite extra tid. Det finns ingen poäng i att ha oanvändbart skrot i förrådet.
- Om du, trots grundläggande planeringen, under projektets gång lägger märke till att någonting väsentligt saknas, så som fler lådor eller krokar, skriv ner det omedelbart så att du inte glömmer bort det senare!
- När städnings- och omorganiseringsprojektet är slut, njut av resultatet. Ta en titt på förvaringsrummet och ge dig själv en klapp på axeln.