Flytta och rädda miljön samtidigt – sex enkla steg

1. Börja förbereda flytten i tid
Börja planera och förbereda för flytten redan tidigt innan du flyttar ut. På detta sätt sparar du både frustration och miljön. Om du har för kort tid att förbereda flytten är det lätt att man slänger saker som istället kunde ha blivit sålda, skänkta eller återvunna.
En flytt är också ett utmärkt tillfälle att tänka efter vilka saker man egentligen behöver och vilka saker som kan ges bort eller förvaras till framtiden.

2. Rensa ut rum för rum
Saker som fortfarande är användbara men onödiga för dig kan skänkas bort eller återvinnas. Dessa saker byts eller säljs enkelt och snabbt i Facebook-grupper. Möbler som behöver renoveras kan också bytas i samma Facebook-grupper där saker ges bort eller säljs. Det finns många människor som är intresserade av kvalitetsmöbler och saker som behöver rustas upp. Möbler som är sönder ska transporteras till en återvinningscentral. Mindre saker kan återvinnas direkt på din närmsta återvinningsstation som plast, kartong, metall och glas som sorteras i rätt återvinningstunna.
Saker som fortfarande är i gott skick men som aldrig används kan bli sålda på hemsidor som Blocket och Tradera. Vill du bli av med något snabbt bör du också tänka på vilket pris du sätter.

3. Utnyttja material som du redan har hemma och minska användningen av plast
Släng inte kläder, tyger och accessoarer även om du inte längre har användning för dem. De är perfekta som flyttmaterial.
Handdukar och kökstextiler kan användas till att packa tallrikar och köksutrustning och glas kan smart packas ner i strumpor. Mössor är också utmärkta att packa i. Bestick, slevar och kökstillbehör kan viras in i en handduk. Möbler kan täckas med täcken, filtar och lakan.
Tidningar kan också användas som packningsmaterial. Om du har tidningar hemma kan du spara dessa istället för att återvinna. Om du bor i en lägenhetsbyggnad och inte själv får hem tidningar så kan det vara möjligt att fråga grannarna eller kolla vid återvinningstunnorna om det finns några bra flyttmaterial.
Du kan också vira in tallrikar i hushållspapper utan att separera dem. På detta sätt kan du använda ditt hushållspapper även efter flytten. Använd alla väskor som flyttkatonger.

4. Tänk igenom innan du slänger något
Det är inte hållbart att slänga något som du sedan kommer köpa igen. Du kanske inte behöver något just nu men situationer ändras. Istället för att slänga sakerna kan du förvara dessa på ett ställe så att de håller gott skick även i framtiden. Om du packar smart är det lätt att spara de viktigaste sakerna på ett sätt så att de inte tar så mycket plats.

5. Kom ihåg att sortera avfallet rätt när du köper nya saker.
När du köper nya saker till hemmet får du också ofta mycket avfall. Kom ihåg att sortera plast, frigolit och kartonger. Plast sorteras för sig och frigolit ska ner i blandat avfall medan papp och kartong slängs i samma tunna. På avfallsstationerna är det enkelt att se vad som ska i vilken tunna.

6. Skänk dina flyttmaterial efter flytten
Ge bort ditt flyttmaterial till vänner och släktningar efter flytten istället för att slänga dem. Du kan också ge bort det i skänka/sälja-grupper på Facebook.