Hur du utnyttjar barnens tomma rum bäst - 6 förvaringstips

Har barnen flyttat hemifrån? För att studera? Kanske till och med studera utomlands? Har du hunnit torka tårarna?

Den amerikanska bloggaren Gary Sprague skrev att när ditt barn har flyttat ut, så har du två alternativ: lämna det som för som ett minne av honom/henne, eller så förvandlar du det till något användbart. Det senare av de två alternativen är ofta rekommenderat. Om du gärna behåller några minnesvärda saker från ditt barn, förvara dom i ett separat förråd. På så sätt utnyttjar du alla fördelar med rummet, inklusive ditt förrådsutrymme.

Du borde ta lite tid och fundera på vad du vill ha i det tomma rummet. Några föräldrar har kanske drömt länge om ett tomt rum, så att de kan göra om det till en tvättstuga, vinkällare, eller kanske till och med ett spa.

Det finns såklart några mer praktiska idéer också.

Följande idéer var listade på en amerikansk webbsida, och kan självklart vara praktiska även i Sverige.

1. Ett lyxigt gästrum
Förvandla rummet till ett charmigt gästrum för vänner och familj som kommer på besök. Låt kreativiteten flöda och möblera rummet med några antikmöbler eller införskaffa lite nya möbler – du gör precis vad du känner för.

2. En vuxenversion av ett barns rum
Även om ditt barn har flyttat ut, så kommer hen förmodligen fortfarande komma på besök. Du kan enkelt göra om rummet till en mer vuxen version av det gamla. Du kan lämna några av möblerna, böckerna och annat som redan finns där, men packa ner allt onödigt och förvara det i ditt förråd. Måla väggarna, ta ner posters med tonårsidoler och ersätt dem med något mer vuxet.

3. En lugn plats för läsning eller arbete
Har du alltid drömt om ett bibliotekslikt rum för läsning? Nu har du den perfekta möjligheten att uppfylla den drömmen. Med passande möbler kan du också enkelt göra ett hemmakontor.

4. Ett rum för dina hobbys
Nu när du inte kommer lägga lika mycket tid på att ta hand om ditt barn, så har du massor av tid för dina hobbys. Nu har du en plats för en symaskin eller där du kan göra hantverk – kanske får du till och med plats med ett piano där inne.

5. Man cave
Om pappan i familjen alltid har drömt om något eget utrymme, så kanske tiden är inne för att uppfylla hans önskan. Rummet behöver inte dekoreras med mörkt trä och läder, det viktigaste är att det är funktionellt. Det kan till exempel få vara ett underhållningsrum eller ett ”relaxrum” med biljardbord – kanske något som passar båda föräldrarna.

8. Hemmagym
Ett hemmagym är ofta mer ekonomiskt än medlemsskapsavgifterna på riktiga gym, särskilt om du går till gymmet ofta. Du kan också göra om rummet till en yogastudio genom att sätta in speglar och mattor.

Bonustips:
Spara lite utrymme för de saker som dina barn har lämnat kvar. Se till att ditt barn har koll på vilka saker du tänker göra dig av med, så att du inte slänger/ger bort någonting som har högt sentimentalt värde. Kanske kan ditt barn hjälpa till med att omvandla rummet till något nytt och användbart?

Vill du veta mer om praktiska förvaringslösningar? Kontakta oss här

Källor: grownandflown.com, rent.com, vauva.fi