Tips för att organisera fester: Hur du omvandlar ditt hem till ett praktiskt och mysigt festutrymme

Ett dop, en konfirmation, en examensfest, en födelsedagsfest… Alla dessa är exempel på traditionella familjefester som ofta hålls hemma. Fördelarna med att bjuda in till fester hemma är bland annat att du kan börja planera festen tidigt. I tillägg kan du spara pengar eftersom du inte behöver betala något extra för att hyra eventlokal. Genom att följa stegen nedan kommer organiseringsfasen gå smidigt, och du kommer till slut ha ett praktiskt festutrymme med härlig atmosfär i ditt hem:

1. Efter att du har bestämt vem du ska bjuda in till festen kan det vara bra att överväga om du ska bjuda in gästerna så att alla kommer samtidigt eller vid olika tidpunkter, så att det finns plats och porslin till alla. Om du bestämmer dig för att dela upp inbjudningarna så bör du se till att du har tillräckligt med tid mellan gästerna så att du hinner städa upp den förra cateringen, sätta på diskmaskinen, och se till att allt är redo för de nästa gästerna.

2. Om du har turen att timea varmt och fint väder så kan du enkelt få extra utrymme för gästerna genom att använda balkongen eller terrassen. Olika typer av tält och paviljonger kan också fungera som extra utrymme utifall att vädret är dåligt, speciellt om de är utrustade med värmare och filtar.

3. Fundera på vilka faciliteter som behövs för festen, och var det är bäst att placera möblerna. Maximera rörelseytorna genom att placera de största möblerna längs väggen, så att det är mer plats att röra sig på från rum till rum. Nu när det blir mer folk än vanligt där hemma bör också ta bort prydnadsföremål som riskerar att. Detta gäller särskilt om det kommer barn till festen, det kommer bli lugnare för alla om ömtåliga saker har flyttats undan.

4. Gör en plan för tema och dekorationer. En vacker miljö, servetter och blommor gör mycket av jobbet, du behöver inte ha för många dekorationer.

5. Se till att städa undan alla småsaker, såsom högar av tidningar, från de rum som festen kommer hållas i. Ofta behövs mycket plats för presenter, blommor och dricksglas under festen.

6. Försök göra så mycket plats som du kan i entrén/hallen. Om det inte finns något utrymme för onödiga saker, så är ett self storage den perfekta lösningen på det problemet. Klicka här för att se Pelicans storleksguide för förråd! Det är faktiskt överraskande hur mycket saker som får plats i ett förråd med bara ett par kvadratmeters plats. Se också till att det finns tillräckligt med tillgängliga klädhängare för gästerna. Du kan självklart också låna eller hyra några extra klädställningar som du kan sätta i hallen, arbetsrummet, eller sovrummet.

7. Även om det fortfarande skulle vara kallt ute, så kommer temperaturen inomhus definitivt stiga när ditt hem är fullt av folk. Du kan förbereda för det här genom att stänga av eller sänka värmen redan innan festen börjar. Se till att det är möjligt att öppna fönster under festens gång om det blir för varmt.

8. Se till att du har tillräckligt med uppläggningsfat, tallrikar, glas, och annan utrustning som kommer användas. Allt porslin och alla bestick behöver inte matcha eller vara från samma uppsättning, du kan självklart mixa olika med varandra. Om det behövs kan du alltid hyra eller låna det du saknar till dukningen istället för att köpa hem nytt.

9. Gör så mycket plats du kan i köket, eftersom allt extra utrymme kommer vara värdefullt under festen. Börja med att tömma kylen i förväg, eftersom du kommer behöva mer kylutrymme än vanligt. Du kan öka kylutrymmet genom att ha några extra kylboxar till hands. Kom också ihåg att lägga isbrickor i frysen långt i förväg så att du har dom förberedda till festen. Se till att du har tillräckligt med soppåsar, pappershanddukar och kökshanddukar.

10. Se till att du har ett första hjälpen-kit, framförallt plåster, nära till hands ifall det skulle ske en olyckshändelse.

11. Se till att du har en mängd toalettpappersrullar tillgängliga och synliga på badrummet, och att det finns tillräckligt med gästhanddukar.

12. För barnen skull kan det vara bra att se till att ha några spel, leksaker och videos i ett separat rum och be någon (till exempel en släkting som är tonåring) leka med dem under festen. På så sätt kommer barnen och deras föräldrar känna sig välkomna.

13. Se till att ha lite fläckborttagning och flytande tvättmedel tillgängligt. Det är inte ovanligt att något spills under festen, och det lättaste sättet att ta bort fläckar är att göra det när de fortfarande är nya.