Den ultimata guiden till dig som ska flytta hemifrån

När du ska flytta hemifrån för första gången är det många saker att hålla koll på, både innan, under och efter flytten.
Blir du lite avskräckt av tanken på allt detta? Ta det bara lugnt, vi har gjort en guide med goda råd om hur du tryggt och smidigt tar dig igenom flytten.

Adressändring
Innan du flyttar till en ny adress är det viktigt att du anmäler din flytt till myndigheterna. Det är nämligen lag på att upplysa om kommande adressändringar. Detta gör du smidigt online genom att anmäla din flytt till folkbokföringen. På skatteverket.se kan du fylla i en blankett. Det tar inte mer än 5 minuter – enkelt och smidigt!

Budget och försäkring
Det är viktigt att du gör en budget för dina månadsintäkter och utgifter så att du har koll på hur mycket pengar du har efter att du har betalt alla fasta kostnader. Överväg också vilken försäkring du ska ha och räkna med dessa i dina fasta utgifter. Du bör särskilt överväga en hem- och olycksfallsförsäkring. Du kan också välja att skaffa en reseförsäkring samtidigt så att du är säker även under dina resor. Kom ihåg att det aldrig betalar sig att inte teckna en försäkring.

Packa dina saker
En av det viktigaste aspekterna med en framgångsrik flytt är själva packningen av alla dina saker. Hur ska de packas ner, vad ska du ha med dig till ditt nya ställe och vad kan sorteras bort?

Om du vill slippa att stressa vid din flytt är det en fördel att följa dessa guidelines:
• Gå igenom dina saker och släng/skänk/sälj sådant som du inte har användning för, innan du flyttar.
• Kategorisera dina saker och samla olika prylar från en kategori i en och samma flyttkartong.
• Markera vilken flyttkartong som hör till vilket rum i din nya bostad. Det gör det lättare när du ska packa upp dina saker.
• Packa inte allt för tungt i en flyttkartong. Det gör det svårt att lyfta dem och i värsta fall kan du skada dig.
• Sätt av tillräckligt med tid för att både packa och flytta så att du slipper tidspress.
Om du behöver fler goda råd om hur du packar dina saker om du vill spara på tålamodet kan du läsa mer här.

Har du inte tillräckligt med plats? Hyr ett förråd
Ska du bo i ett litet rum eller mindre lägenhet, där det inte finns tillräckligt med plats för dina saker, kan du fördelaktigt hyra ett förråd hos Pelican Self Storage – det är både enkelt och effektivt!
Vi har rum från 0,5m2-50m2 vilket betyder att det alltid finns ett förråd som passar perfekt till dig oavsett behov. Alla våra förråd är säkra, rena, torra och inredda med golvmattor eftersom vi alltid behandlar dina saker som att det vore våra egna.

FAQ

Vad kostar det att flytta hemifrån?
Enligt Konsumentverket kostar det i genomsnitt 15 310 kronor i månaden för en 20-åring med egen inkomst att bo i en lägenhet i en mellanstor stad. I beräkningen ingår allt ifrån hyra, mat, försäkringar och nöjen.

Vad ska man tänka på när man flyttar hemifrån?
När du flyttar finns det en hel del saker att tänka på. Du behöver exempelvis anmäla flytten till folkbokföringen på skatteverket.se och göra en budget för dina månadsintäker och utgifter. Glöm inte hemförsäkring och olycksfallsförsäkring! Kolla även upp vilka abonnemang du behöver för till exempel el, internet och TV. För mer tips kolla in vår kompletta guide https://pelican.se/den-ultimata-guiden-till-dig-som-ska-flytta-hemifran